top of page
Yazarın fotoğrafıYusuf KAYA

BİR UZMANLIK ALANI OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU YÜKSEK LİSANSI


Avrupa Birliği

Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü özelinde değerlendirilmesi


Tarihçe

1959 yılında, Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) üyelik başvurusunda bulunan ilk ülkelerden biri oldu. Bu başvuru, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyon sürecinin başlangıcını işaret etti. 1963 yılında Ankara Anlaşması'nın imzalanmasıyla birlikte Türkiye, AET ile ortaklık kurma sürecini başlattı. Bu süreç, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik başvurusu yapmasına kadar devam etti. 1987 yılında, dönemin Başbakanı Turgut Özal ve Devlet Bakanı Ali Bozer liderliğinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik başvurusu yapıldı.

 

Bu başvurunun ardından, AB üyeliği sürecinde ihtiyaç duyulan yetişmiş kadroların eğitilmesi ve AB ile ilgili konularda bilimsel araştırmaların yapılması amacıyla Marmara Üniversitesi bünyesinde Avrupa Topluluğu Enstitüsü kuruldu. Enstitü, Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu'nun kurucu müdürlüğünde ve Marmara Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz'un desteğiyle faaliyetlerine başladı. Bugüne kadar enstitüde 50'den fazla yabancı öğretim üyesi ders verdi.

 

Hedefler, Vizyon ve Misyon

Enstitünün temel hedefleri arasında, yüksek lisans ve doktora eğitimi vererek kamu ve özel sektör için AB konularında uzmanlar yetiştirmek, Türk sanayi ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırmaları yönlendirmek ve bu sayede maksimum fayda sağlamak yer alıyor. Enstitü, AB Hukuku, İktisadı ve Siyaseti alanlarında tezli yüksek lisans ve doktora programları sunuyor. Bu programlar, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dil seçeneğiyle öğrencilere sunuluyor.

 

Enstitünün misyonu, AB konularında uzman yetiştirmek ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırmaları yönlendirerek maksimum fayda sağlamaktır. Bu amaçla, AB'nin çeşitli yönleri ve politikalarıyla ilgili seminerler, paneller, konferanslar gibi akademik etkinlikler düzenliyor ve AB ile ilgili yayınlar sunuyor. Enstitünün vizyonu, Türkiye'deki en yetkin akademik kurum olmak ve bu alanda yürütülen her türlü proje ve etkinlikte söz sahibi olmaktır.

 

Enstitü'nün yetki ve görevi, AB konularında uzman yetiştirmektir. Sorumluluğu ise, AB konularında nitelikli öğrenciler yetiştirmektir. Avrupa Araştırmaları Enstitüsü, Türkiye'nin 1987 yılında AB'ye tam üyelik başvurusu yapmasının hemen ardından Marmara Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Enstitünün temel amaçları arasında, yüksek lisans ve doktora eğitimi vererek kamu ve özel sektör için AB konularında uzmanlar yetiştirmek ve AB ile ilgili alanlarda yayın ve araştırmalar yapmak yer alıyor.


Enstitünün Başarıları

Enstitüde, Avrupa Birliği Hukuku, Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği İktisadı ve İşletme ile Avrupa'da Siyasal İletişim olmak üzere dört ana bilim dalı bulunuyor. 2006 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Enstitüye Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi (Jean Monnet Centre of Excellence) unvanı verildi. Enstitü bünyesinde bulunan Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezi 2011 yılına kadar faaliyetlerine devam etti, Eylül 2012'de faaliyete geçen Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ise 2016 yılına kadar faaliyet gösterdi.

 

Ayrıca, Avrupa Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkiye-Almanya İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkiye'de bu alanda bir ilk niteliğindedir. Kuruluşundan bu yana Enstitüde 50'den fazla yabancı öğretim üyesi dersler ve seminerler vermiştir. Bu öğretim üyeleri arasında Avrupa Hukuku'nun kurucularından sayılan Prof. Dr. Dominik Lasok, Avrupa Toplulukları Komisyonu Eski Onursal Genel Sekreteri ve Floransa Avrupa Üniversitesi Enstitüsü Eski Rektörü Emile Noël, Avrupa Parlamentosu Eski Basın Sözcüsü Dr. Guy Vanhaeverbeke gibi ünlü isimler de bulunmaktadır. Ayrıca Enstitü, Brüksel'de bulunan TEPSA (Trans European Policy Studies Association) ile yakın işbirliği içindedir.

 

Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Avrupa Topluluğu Çalışmaları Derneği'nin (ECSA) Türkiye ayağı olan Avrupa Topluluğu Araştırmaları Türk Üniversite Birliği'nin (TUNAECS) faaliyetleri de Avrupa Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. Birçok projeye ve yayına imza atmış olan Enstitü, halihazırda çeşitli projeler sürdürmekte, çeşitli kitapların yanı sıra alanındaki ilk düzenli akademik yayın olan Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi'ni (Marmara Journal of European Studies) yayınlamaktadır.


Enstitüde yer alan programlar

Enstitüde, Avrupa Hukuku, Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler ve Avrupa İktisadı Anabilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora Programlarında Türkçe – İngilizce eğitim verilmektedir. Avrupa'da Siyasal İletişim Anabilim Dalı'nda ise Türkçe, Fransızca ve İngilizce programlar bulunmaktadır. Doktora Programına, Yüksek Lisans derecesi ile öğrenci kabul edilmektedir. Yüksek Lisans Programlarını tamamlama süresi 4 yarıyıl, azami süresi 6 yarıyıldır. Doktora Programlarını tamamlama süresi ise 8 yarıyıl, azami süresi 12 yarıyıldır. Enstitü Programlarına yalnızca Güz Döneminde öğrenci alımı yapılmaktadır. Yüksek Lisans başvuruları bu yıl 10 Haziran 2024 tarihi itibariyle başlayacak ve 26 Haziran 2024 tarihine kadar devam edecektir. Başvuru yapmak ve daha fazla bilgi edinmek için enstitü sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

 

Avrupa Birliği Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı bağlamında kendi değerlendirmelerim

Avrupa Birliği Hukuku Yüksek Lisans parogramında hem Türkçe hem de İngilizce olarak iki ayrı program kapsamında eğitim öğretime devam edebileceğiniz bu bölümde alanında çok yetkin ve kıymetli hocalardan AB Kurumları, AB Yargısı, AB Serbest Dolaşımı, AB Anayasası, AB Rekabet Hukuku, AB Marka ve Patent Hukuku gibi derslerle Avrupa Birliği’ni derinlemesine görme imkânı bularak Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde AB Hukuku alanında uzmanlaşma fırsatı elde edeceksiniz. Bu kapsamda Hukuk nosyonu ve vizyon bakımından sizleri diğer hukuk yüksek lisans programlarından çok ayrı bir programın beklediğini söylemem yerinde olacaktır. Hem teorik hem de AB mevzuatı uyumu kapsamında dolu dolu geçecek bir program sizi bekliyor. Eğitim kalitesi olarak AB üye ülkelerinde alabileceğiniz AB Hukuku eğitiminden eksik yanı olmayan bu programda önemli kazanımlar elde edeceğinize eminim.


Ülkemizin AB üyelik sürecinde gerek mevzuat uyumu konusunda gerek mevzuata dair uygulamaların hayata geçirilmesinde AB uzmanlarına ihtiyacın giderek artacağı öngörüldüğünden bu alanda nitelikli eğitim sahibi kişilerin öneminin daha da artacağını öngörmekteyim. Bu nedenle hem zengin eğitim içeriği hem de kariyer anlamında katkısı olacağını düşündüğüm bu programı siz değerli adaylara önemle tavsiye ederim.


Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü'nün yayınlamış olduğu program gereklilikleri ve takvimini sizlerle ekte paylaşıyorum.


 Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü 2024-2025 Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru Takvimi

 Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü 2024-2025 Avrupa Birliği Hukuku Yüksek Lisans ve Doktora

 Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü 2024-2025 Avrupa Birliği İktisadı ve İşletme Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru

 Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü 2024-2025 Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru

 Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü 2024-2025 Avrupa Birliği Siyasal İletişim Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru



 

Kaynakça


Comments


bottom of page